Maica Domnului Icoana
Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu,
cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru.
Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii,
care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut,
pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim!


Luna martie în 13 zile: aducerea moastelor, celui dintre Sfinti, Parintele nostru Nichifor, patriarhul Constantinopolului.

        Acest mare arhiereu, Sfantul Nichifor, patriarhul Constantinopolului, a fost izgonit din scaunul sau, in insula Proconis, pentru cinstirea icoanelor, de rau credinciosul imparat Leon Armeanul. Si, vietuind el in surghium, in lipsuri si in stramtori, vreme de cincisprezece ani, Sfantul aparator al dreptei credinte a raposat cu pace, in anul 828, si a fost ingropat in biserica Sfantului Teodor, din acea insula, biserica de dansul zidita.
        Si au trecut ani multi si au pierit multi rau credinciosi imparati: Leon Armeanul, Mihail cel Gangav si fiul sau, Teofil. Iar dupa moartea imparatului Teofil, binecredincioasa Teodora imparateasa si fiul ei Mihail cel foarte tanar, au luat sceptrul imparatiei grecesti si au lepadat ratacirea imparatilor dinainte, care luptasera impotriva Sfintelor icoane. Asemenea, au pierit de pe pamantul celor vii si multi rau-credinciosi patriarhi. Iar acum era pe scaunul patriarhicesc din Constantinopol, arhiereu, dupa pravila, Sfantul Metodie patriarhul: si s-a intors o data cu el, si cinstirea Sfintelor icoane.
        Deci, dupa ce s-a sarbatorit, cu multa stralucire, biruinta dreptei credinte in Duminica Ortodoxiei, la anul 842, Sfanta Teodora imparateasa si fiul ei Mihail, primind sfatul Sfantului Metodie patriarhul, au hotarat sa aduca in cetatea de scaun si moastele Sfantului patriarh Nichifor, din locul lor de izgonire, spre impacarea poporului credincios, dupa surghiunul nedrept, in care s-a stins cinstitul Marturisitor al dreptei credinte.
        Drept aceea, nezabovind, fericitul Metodie a luat cu sine mare sobor de arhierei, de clerici si de monahi si multime de popor si, mergand in insula Proconis, au aflat moastele Sfantului Nichifor. Si le-au asezat cu cinste si evlavie in racla noua, de mare pret si, purtandu-le in alai sarbatoresc, le-au adus pana la Constantinopol. Si au iesit, in intampinarea sfintelor moaste insusi imparatul cu maica sa si mult popor, cu lumanari, cu cadiri si cu cantari, s-au inchinat lor cu smerenie si negraita bucurie.
        Au luat, apoi, sfanta racla si au dus-o, mai intai, in marea biserica a Sfintei Sofii, de unde Sfantul Nichifor fusese izgonit. Si, a fost dat ca, in ziua in care fusese izgonit, adica la 13 martie, in aceeasi zi, dupa 33 de ani, sa se si intoarca. Iar, a doua zi, dupa aceasta prea frumoasa intampinare, a fost dusa racla cu sfintele moaste, din Sfanta Sofia, in biserica Sfintilor Apostoli a fost asezata, acolo, ca un dar de mare pret, la loc de cinste, randuindu-se in aceasta zi de praznuire in Sinaxarul cel de peste an, intru pomenirea Sfantului Nichifor Marturisitorul, si intru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru, Celui slavit impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant in veci. Amin.
 


Dumnezeului nostru slava!
 
 

Intru aceastã zi, cuvant despre un preot, care slujea cu ingerii.

        Spunea un oarecare staret, ca a fost un preot sfant si curat, iar, cand slujea Liturghia, vedea ingeri de-a dreapta si de-a stanga sa. Dar, el deprinsese slujba Liturghiei de la eretici, pentru ca era neinvatat si neiscusit la dumnezeiestile Taine si la cuvinte. Deci, cand slujea Liturghia, in neiscusinta si nerautate zicea si ceea ce era gresit si nu stia aceasta. Iar, dupa purtarea de grija a lui Dumnezeu, a venit la dansul un oarecare diacon, care stia dumnezeiestile Scripturi. Deci, s-a intamplat preotului acestuia, fiind diaconul de fata, de a facut Sfanta Liturghie. Si a zis diaconul catre preot: "Acestea pe care le zici, nu sunt ale credintei celei drepte, ci eretice sunt, adica ale potrivnicului lui Hristos." Insa preotul nadajduindu-se ca vedea pe Sfintii ingeri cand slujea, nu lua aminte la cele zise de diacon. Iar diaconul nu-l slabea pe el, zicandu-i: "Parinte, te ratacesti, pentru ca Biserica ortodoxa a lui Dumnezeu nu primeste pe cei ce zic cuvintele acestea."
        Deci, dupa ca a vazut preotul ca in acest chip este ocarat si mustrat de diacon, pe cand slujea chiar Liturghia, si a vazut, dupa obicei, pe Sfintii ingeri in preajma sa, atunci i-a intrebat pe ei, zicand: "De vreme ce diaconul acesta ma ocaraste pe mine, ce trebuie sa fac?" Si i-au zis ingerii: "Sa te lasi, ca bine te sfatuieste." Iar preotul a zis: "Dar voi, de ce nu mi-ati spus mie?" Zis-au lui ingerii: "Dumnezeu a randuit ca oamenii, pe oameni sa-i indrepteze."
 


Dumnezeului nostru slava!
 
 

Intru aceasta zi, invatatura a Sfantului Simeon, facatorul de minuni, cel din muntele minunat.

        Iata, taina va spun voua, acum. Stiu pe un om in neamul acesta, care a luat vestire ca putini sunt aceia, care isi dau sufletele lor in mainile ingerilor, la moarte. Pentru ca s-au inmultit faradelegile si nedreptatile, ratacindu-se dragostea, si dracii s-au facut primitorii sufletelor. Pentru aceasta, le fac lor vami fara de mila, si despartirea lor de trup cu amara judecata se face. Si zice ca, de la Duhul Sfant este, dintru o mie de suflete, abia un suflet, in vremile de acum, sa se afle in mainile ingerilor, la vremea iesirii lor din trup.
        Deci, pe unul ca acela, drept fiind si neintinat, cu sarguinta il primesc ingerii, intru cantari, fericindu-l, si-l apara de puterea vrajmasului, dupa cum scrie, si se inalta el mai presus de suirea vamilor acestuia. Iar sufletul cel pacatos este oprit sa se suie la cele mai presus ale vazduhului, ca ii cere diavolul raspuns si face judecata cu cei ce-l duc, pentru pacatele lui, fiindca vinovat este si nu are el semn de fapte bune, ca sa treaca si sa scape. Ca de acesta, ca de un judecator, ce sade, intru inaltime, graieste si dumnezeiescul Apostol Pavel, numindu-l domn si stapanitor al vazduhului, care lucreaza in fiii cei nesupusi. Iar pe noi sa ne izbaveasca Dumnezeu de aceasta, Dumnezeului nostru slava, acum si pururea si in vecii vecilor! Amin.
 


Dumnezeului nostru slava!
 
 

Mai multe despre Sfintii zilei gasiti în Vietile Sfintilor

Despre păcatul avortului și gravitatea lui FAȚA ASCUNSĂ A PROSTITUȚIEI LEGALIZATE